maanantai 3. marraskuuta 2014

Toivepostaus:uni

Jee jee, kiva lukea teidänkin kuulumisia ja päivän puuhia :) Hurjan pitkiä unia teidän nukkumatit vetelee! Paljonko syötät illalla ja moneltako rauhoittuvat nukkumaan? Nukkuvatko pinniksessä, nukahtavatko sinne vai syliin? Kitisevätkö välillä ja jatkavat unia vai nukkuvatko pitkän pätkän ilman mitään "ongelmia"?


Meidän minit ei päivisin kovin "paljoa"nuku. Välillä sitä miettii kuinka ihmeessä ne jaksaa niinkin pitkiä pätkiä olla hereillä. Mutta kun pojat on tyytyväisiä, eikä väsy "vaivaa", miksi mennä nukkumaan??

En tiedä oliko postaustoiveena yöunet, vai unet ylipäätään. Mutta näin meillä nukutaan:


Aamulla minit herää yöunilta klo 8-9. Joskus koisivat klo10 saakka. Jos isommat pojat menee päiväkotiin ja isimies on jo aamulla varhain lähteny töihin, herättelen mä minit klo 7 syömään ja puen ne päivä vaatteisiin :) saa aamun rauhassa touhata sitten isompien kanssa omat aamu jutut. 

Minit nukkuu yleensä niin kauan että tullaan kotiin(klo9~). lähes koko aamupäivä menee hereillä, lukuunottamatta 1-2krt 15min torkkuja. Aamut leikitään ja touhutaan. Puolen päivän aikaan sitten on pidempien unien aika, n. 12-16. Silloin saa hiukan omaa aikaa ja isompien ollessa kotona, olla niiden kanssa kaikessa rauhassa. Myös kotitöiden aika on yleensä tässä vaiheessa päivää. Päiväunet nukutaan hyvin rattaissa tai (samassa)pinniksessä. Sillä ei oo merkitystä. 


Meidän kotona kotityöt tehdään silloin kun lapset on hereillä. Mun mielestä se on typerää alkaa siivota klo 22jälkeen, kun lapset on ummistanu silmät ja on ehtinyt ite istua hetken. Kotityöt on kuitenkin niin normaali ja arkinen asia!! Se nyt vaan on kurja totuus että sitäkin täytyy tehdä. Meillä tosin isommat haluaa aina imuroida ennen äitiä, tyhjätä tiskikonetta ja tiskata tuttipulloja :D että meille kotityöt on ihan normaalia ja jossain määrin hauska arkea lasten silmissä. 


Takaisin nukkumiseen...


Minit herää siis klo 16 aikaan. Ruokaa menee n. 130ml kerralla (voi kyllä!! Joskus jopa enemmän. Welcom vararikko. Miettikää paljonko mä saan keittää perunoita 10vuoden päästä?? Pitäiskö alkaa keittään jo nyt?!) 

Iltaisin on vielä pikku torkkujen aika ja klo 19-21 alkaa se häslinkin. syödään syödään ja syödään. Välillä tulee ihan typerä olo tukkia sitä pulloa jatkuvasti suuhun, mutta kun toinen lutkuttaa tuttia niin että jäljet jää suupieliin, ei oo muuta vaihtoehtoa kun SUPER nälkä! Joteb ei muuta kun lämmintä maitoa kehiin. 

Laskin yhtenä iltana, että meillä meni maitoa klo 19-22 välillä yhteensä 5.4dl. ?!?!

Yöunille mennään klo 21-22

Jokaisille unille nukahdetaan itse suukkojen ja hyvän yön toivotuksen jälkeen. Pikkunet torkutaan joskus sylissä ja joskus kesken leikin leikkimatolla. Ja mitö kovempi metele ympärillä, sen parenpi uni. Meillä ei siis kuiskita tai kävellä varpailla. Toki annetaan rauha nukkumiseen, muttei hyssytellä tekemisiä. Josku pojat tuhertaa itekseen hetken ja joskus täytyy käydä nostamassa tuttia muutaman kerran, mutta meillä nukahdetaan ilman itkuja ja kitinään. 

Yksinkertaisesti aika loppuu tästä huushollista jos oltaisiin opetettu lapset nukahtamaan silityksiin tai unilauluun. Ja se vaan ei muutenkaan oo meidän tyylistä hyssyttäö lapsia uneen. Ja uskokaa tai älkää, meidän lapset(lähinnä isommat) ei osaa edes nukahtaa jos huoneessa on joku muu. Minit koisaa vaikka katsotaan telkkaria makkarissa. 

Jokaisen lapsen kohdalla on toimittu näin, uskon että unikin on paljon rauhallisempaa kun saa itsekseen nukahtaa ja herätä samasta paikasta. Ja tiedän, että lapset tietää vanhempien olevan läsnä jos jotain tulis. 

Täysiä öitä meillä on nukuttu jo useamman viikon. Jos ite herään vessaan, käännän yleensä poikien asentoa. Tuttia tarttee nosta n. Yhtenä yönä viikossa, joten ilman tuttia osataan kyllä nukkua(ja myös nukahtaa). 

Minit heräs ensimmäisen kuukauden sen kerran-joskus 2kertaa. Mutta nyt ensimmäinen "yösyöttö" on klo 7-8välillä. Tänään jouduin kuitenkin herättämään toisen klo 8.30, koska ajattelin että aamupäivällä levättäis kaikki yhdessä hetken. Pikkutorkut ajottuu muuten ihan ristiin. Ja kyllä se on kiva nauttia kaffit ihan yksin, ilman että joko kyttää sua lattia tasosta :)

Esikoinen on siirtyny omaan huoneeseen ollessa puolen vuoden. Ja pikkuvelin ollessa puolen vuoden jakoivat pojat saman huoneen. Kaksoset saavat siirtyä sitten omaan huoneeseen kun yhdessä pinnasängyssä nukkuminen muuttuu kahdessa pinnasängyssä nukkumiseen :)


Kuinkas muilla nukutaan?

8 kommenttia:

 1. Kiva lukea, miten muilla nää arkihommat/unijutut menee. Tokihan kaikilla on omat tapansa ja vauvoilla omat rytminsä - tavallaan jokaisen perheen omat rutiinit ovat oikeita juuri siinä perheessä :)

  Mä voisin kirjoittaa myös omaan blogiin aiheesta kunhan jakselen, mutta lyhykäisesti tähän eli meillä yö alkanut viime päivinä noin klo 21-23. Yöllä heräillään pari kertaa ja kolmannen kerran jälkeen joko heräillään tai loikoillaan vielä hetki sängyssä. Äiti tykkää ainakin loikoilusta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loikoile loikoile ;) tulee vielä ne päivät kun jätkät ei enään halua loikoilla klo 7jälkeen :D

   Poista
 2. Ihan hyvät iltamaito määrät!! :D ja voi kun meilläkin pääsisi eroon tosta hyssyttelystä. Tyt pitää pitää iltaisin kädestä kiinni 5-10 min kunnes nukahtaa sängyssään. On niin arkajalka ettei uskalla yksin jäädä. Mutta itsepä olen kuoppani kaivanut kun vauvana sai aina nukahtaa syliin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta!! Aikuisethan ne tavat opettaa lapsille :) mutta ikinä ei oo liian myöhäistä :)

   Poista
 3. Ihan mielettömän ihanan kuulosta toi teijän minien toiminta! :) voi kun itse olis ollu viisaampi heti tämän esikoisen kanssa ja opettanut itse nukahtamaan sänkyyn :/ nykyiset unet (varsinkin päiväunet) tapahtuu mun tai isin sylissä kun poika itkee muuten itsensä ""hengiltä" ...lopettaa siis hengittämisen kun on tarpeeksi kauan itkenyt :( poika siis 2kk. Ehkä sitä biisastuu ja osaa toimia erilailla seuraavan lapsen kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui kuullostaa hurjalta?:O


   Ootko kuulut tassuttelusta? Siitä voisin saada jonkin näkösiä vinkkejä, jos haluisit saada nukahtamisen tapahtumaan "itsenäisesti" :)
   Pienet lapset on kyllä ihmeellisiä. Muutama päivä niin ne oppii jo uusiin tapoihin :) Vielä ei oo liian myöhäistä :) ja jokainen toimii tavallaan!

   Poista
  2. "Hengen pidätyksiin" ollaan saatu apua parvrkkeelta :D vauva mukaan ja pihalle..pikainen käynti riittää että huomaa viileän ilman. Joo ollaan nytte kokeiltu sitä tassuttelua ja yöunille mennään jo omaan sänkyyn itsekseen :) vielä päiväunet kuntoon nii johan taas kelpaa :)

   Poista
  3. Jee, hienoa :) kyllä se on kaikille kivempi kun lapsi osaa nukahtaa itekseen unille. :) niin lapselle kuin vanhemmillekkin.

   Poista